12 Mart 2009 Perşembe

Zeytinyağlı Lahana Sarması Tarifi





Zeytinyağlı Lahana Sarması

Yemeğimin Malzemeleri

  • 150 gr zeytinyağı
  • 1 orta boy lahana
  • 500 gr su
  • 3 tatlı kaşığı tuz
  • 6 büyük boy soğan
  • 2 yemek kaşığı çamfıstığı
  • 250 gr pirinç
  • 2 tatlı kaşığı şeker
  • 2 yemek kaşığı kuşüzümü
  • 1 küçük demet maydanoz
  • 1 küçük demet dereotu
  • 2 gr nane
  • 1,5 gr tarçın
  • 1,5 gr karabiber
  • yarım tatlı kaşığı yenibahar
  • 2 yemek kaşığı limon suyu
  • 1 orta boy limon

Yemeğimin tarifi

Tencereye suyu ve 1 tatlı kaşığı tuzu koyarım, kaynayınca lahana yapraklarını eklerim ve bir kez alt üst ederek 5 dk haşlarım. Kevgirle sudan çıkarırım. Haşlama suyunu ölçüp, 2 2/3 su bardağına tamamlarım ve bekletirim. Soğanı soyup yıkadıktan sonra ince ince doğrarım, yağ ve fıstıkla beraber tencereye koyarım ve kapağı kapatıp kısık ateşte arada karıştırarak 20 dk öldürürüm, fıstıkların sararması için birkaç kez açık olarak karıştırırım. Pirinci yıkayıp, süzerim ve tencereye eklerim, birkaç kez daha çeviririm. Kalan tuz, şeker ve haşlama suyunun 1 3/4 su bardağını sıcak olarak tencereye katıp karıştırırım. Üzerine kuşüzümünü serperim. Önce orta, sonra kısık ateşte suyunu çekinceye kadar, 15 dk pişiririm. Diğer yanda maydanoz ve dereotunu yıkayıp, ayıklarım, ince doğrayıp, nane, baharat ve limon suyu ile birlikte pişmiş pilava ekleyip 10 dk dinlendiririm. Lahana yapraklarını 3 parçaya bölerim. Yaprakların birer kenarına hazırlanan içten koyarım, yan kenarlarını için üzerine katlarım ve sararım. Yayvan bir tencerenin dibine, maydanoz ve dereotu saplarıyla lahana yapraklarından döşerim, dolmaları dizerim, en üstüne ısıya dayanıklı düz bir tabak kapatırım. Haşlama suyunu ısıtırım, dolmaların kenarından tencereye eklerim, kısık ateşte yaklaşık 50 dk pişiririm. Soğuyunca servis tabağına alıp, dilimlenmiş limonla süsleyerek servis yaparım. (6 Kişiliktir)

Hiç yorum yok: