6 Ağustos 2009 Perşembe

Patlıcan Dolması Tarifi

Patlıcan Dolması

Yemeğimin Malzemeleri

  • yarım su bardağı sıvıyağ
  • yarım kahve fincanı dolmalık fıstık
  • 4 soğan
  • 1 su bardağı pirinç
  • yarım kahve fincanı kuş üzümü
  • tuz, karabiber, yenibahar, kimyon, tarçın
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 2 tatlı kaşığı şeker
  • yarım su bardağı su
  • 8 dal taze nane yaprağı
  • yarım demet dereotu
  • 6 orta boy patlıcan

Yemeğimin Tarifi

Önce sıvıyağın yarısını tavaya alıp, üzerine dolmalık fıstıkları aktarırım ve hafifçe pembeleştiririm. Küp şeklinde doğramış olduğum soğanları ilave ederek kavurmaya devam ederim. Pirinci yıkayıp suyunu süzerim. Tavaya aktarıp şeffaflaşana kadar kavururum. Kuş üzümlerini yıkayıp pirinçlere eklerim. Ardından baharatların tümünü ve şekeri ilave ederim. 2 dakika daha kavururum. Üzerine yarım su bardağı su ekleyip, pirinçler suyunu çekene kadar pişiririm. İndirmeye yakın, ince doğradığım taze nane yapraklarını, dereotunu ve maydanozu eklerim. Tavayı ocaktan alırım. Patlıcanların bütünlüğünü bozmadan, baş kısımlarını keserim. Patlıcanların içini oyarım. Merdane kullanır gibi patlıcanları yuvarlayarak, iç kısmının kolayca çıkmasını sağlarım. Patlıcanların içinden çıkan parçalardan, patlıcan dolmalarına kapak yaparım. Dolma içini patlıcanlarla doldurup, ağızlarını kapatırım. Kapakların yanlarından, kürdan batırıp kapakları sabitlerim. Patlıcanları yatık olarak tencereye dizerim. Üzerine kalan sıvıyağ ve patlıcanların yarısına gelecek kadar su ilave ederim. Hafif ateşte pişiririm. Daha sonra ateşten alıp soğumaya bırakırım. Sonra patlıcanları bıçakla yerev dilimler halinde kesip, servis ederim.

Hiç yorum yok: